1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Közfoglalkoztatottak szerepe a közétkeztetésben

Mintha egy boltban lennénk, úgy sorakoznak a befőttes és savanyúságos üvegek a polcokon a szentkirályi önkormányzat pincéjében. Közfoglalkoztatottak segítségével termesztik és dolgozzák fel a zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket befőzve, lekvárként vagy savanyúságként, télen a közétkeztetésben résztvevők fogyaszthatnak.

 

– Önkormányzatunk 2014-től végez mezőgazdasági tevékenységet saját területén közfoglalkoztatottak bevonásával, tájékoztatta lapunkat Szabó Gellért polgármester. Az induláskor Kovácsné Lázár Ilona tanyagondnok irányította az akkor 12 fő közfoglalkoztatott munkáját, a létszám idén összesen kilenc fő. Az 1,3 hektár területnek, amit mi csak Édenkertnek nevezünk hetven százaléka gyümölcsös, a többi konyhakert. Ez utóbbi területen főleg konyhai zöldségféléket termesztünk (zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, petrezselyem, paprika, paradicsom, uborka, zeller, fokhagyma, szamóca). A földművelésbe önkormányzati alkalmazottak gépi munkával, a termények feldolgozásába pedig a konyhai dolgozók segítenek be. Minden termény és termék a közétkeztetésbe kerül, ahol naponta közel háromszáz adag étel készül gyerekeknek, időseknek és nálunk rendelő vendégeknek.

A településvezetőtől megtudtuk azt is, hogy ebben az évben 148 kg zöldborsót, 570 kg sárgarépát, 100 csomó petrezselyemzöldet, 10 kg fokhagymát, 250 kg paprikát, 10 kg zellerzöldet, 300 kg paradicsomot, 530 kg uborkát és 250 kg zöldbabot termeltek. Ezen felül főleg helyi őstermelőktől vásárolnak terményeket, állati termékeket, amiket szintén a közfoglalkoztatottak és a konyhai dolgozók tartósítanak, használnak fel az ételkészítéshez. Az idei adatok: 2800 kg burgonya, 275 kg vöröshagyma, 60 kg petrezselyem, 150 kg eper, 60 kg főzőtök, 160 kg meggy, 100 kg cseresznye, 250 kg őszibarack, 360 cső csemegekukorica, 60 kg körte, 24 kg túró, 7900 db tojás, 1325 l tej.

– Minden évben nagyon fontos dolog a termények kiválasztása, mivel jelentős tanyavilággal rendelkezünk, és több száz őstermelőnk van. Számos terményt tőlük vásároltunk fel korábban is, amit szintén a közétkeztetésben használtunk fel. Tojást, tejet, krumplit régóta vásárolunk már az őstermelőktől. A saját földünkön olyan terményt, ami az őstermelőktől kedvező áron beszerezhető, nem termelünk. A gyümölcsösünk még nem fordult termőre, mert tavaly telepítettük Pullai Béla irányításával. Nem ipari mennyiségről van szó, de a konyhánknak nagyon hasznos lesz majd. Igyekszünk előre betárolni mindazokat a termékeket, amik az év során szükségesek, és a jó háziasszony gondosságával készülünk a télre. A saját termesztésű, és az őstermelőktől vásárolt terményeket tartósítjuk, feldolgozzuk és a pincénkben tároljuk. Nem csak a gazdaságosság vezérel bennünket. Legalább ilyen mértékben esik a latba az is, hogy a termények biztos forrásból származnak, és a vegyszermentesség is fontos számunkra.

A termékek, mire üvegekbe kerülnek nagyon sok kézimunkát igényelnek (pucolás, darabolás). A tartósításhoz két dunsztoló gépet használunk, amikbe egyszerre hat ötliteres üveg fér. A pincénkben van egy fagyasztó és egy hűtőkamra, amelyek már több éve működnek, azzal a céllal, hogy az akciós áruházi termékeket is meg tudjuk vásárolni és ott tárolni, ameddig szükséges. A konyhánk az építési szabályoknak nem felelt meg, ezért pályáztunk a vidékfejlesztési program keretén belül bővítésére. A munkálatok folyamatban vannak, amivel elérjük azt, hogy a szabályos öltöző, szociális blokk, illetőleg az ételkiadó is megfelel majd az előírásoknak – tette hozzá Szabó Gellért.