1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Korong helyett céltáblára lőttek Tiszakécskén

Ezúttal nem korongra lőttek az Árkus-dűlői lőtéren, hanem céltáblára, és nem csak puskával, de pisztollyal is, ott rendezték a steel challange versenyt.

 

Első alkalommal rendezték meg a Tisza-parti Winchester Kupát, amely svájci típusú lövészfesztivál volt. A versenyt rendező Alpokalja Sportegyesület öt pályát jelölt ki, hármat pisztolyra és rövid puskára, kettőt pedig sörétes puskára. – Már korábban is volt steel challange lövész verseny az Árkus-dűlői pályán, akkor nem ez volt a neve, de én most vagyok itt először, mondta Tanács Gábor a sportág hatszoros Európa-bajnoka. Rendkívül egyszerű és szimpatikus szabályrendszere van. Minden pályán öt cél található, amiből négynek fehér, egynek pedig piros a lába. A versenyző egy keretbe áll be, amit boksznak hívnak, az óra sípjelére indul, különböző fegyverekkel, különböző pozíciókból. A különböző fegyvereket divízióknak nevezik. Több fajta lehetőség is van, így lehet kézben tartva kezdeni a lövészetet, de olyan is, amikor tokban van a fegyver és a lövő feltartott kézzel vár a jelre. Mindenkit a saját divíziójában értékelnek, de mindenki ugyan azt a pályát lövi. Az a lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt lőjék meg a célokat, csak az idő számít. Mindenki olyan sorrendben lőheti le a célokat, amilyenben akarja, ha hibázott javíthat. Egy megkötés van, a piros lábút kell utoljára lelőni. Ha valaki befejezte a feladatot és a fehér lábún nincs találat, akkor három büntető másodpercet kap, ha piroson nincs találat, vagy nem utoljára lőtte meg, akkor harminc büntető másodpercet tesznek hozzá az eredményéhez. Minden pályát ötször kell meglőni, ebből a legrosszabb időt kihúzzák, a négy időt összeadják, és ez lesz a pályaidő. Pisztoly kaliberű karabéllyal, rövid, de váll lőfegyverrel és sörétes puskával lehetett lőni. Az utóbbinál a célokat fel kellett dönteni. A tiszakécskei versenyen három pályát kellett teljesíteni különböző pisztollyal és váll lőfegyverrel, aminek összeadták az eredményét. Aki a legkisebb időt érte el, vagyis a leggyorsabban lőtte le a célokat, az nyert. A sörétes puskával indulóknak pedig kép pályán kellett helytállni. Természetesen egy versenyzőnek több divízióban is lehetett indulni.

Tanács Gábor elmondta még, hogy a Tisza-parti Winchester Kupára egy részt azért érkeztek a lövők, hogy jól érezzék magukat, családi napként töltsék el az időt, másrészt azért, hogy ha valaki szeretné, akkor Európa top mezőnyéhez tartozó versenyzőkkel össze tudja mérni saját tudását. De ha valaki csak sör meccset akart játszani a szomszédjával, az is megtehette. Tiszakécskére az ország minden tájáról érkeztek versenyezők. Akadtak olyanok, akik már ismerték a lőteret, és azért jöttek el ismét, mer jók az adottságai, és szép a környezete, így egy igazi nyári lövészfesztiválon vehettek részt. A versenyen minden indulónak kötelező volt szemüveget és füldugót használni. A magyarok egyébként Európa legjobb lövői közé tartoznak.

Fésűs Sándor a lőtér tulajdonosa, a helyi vadásztársaság vadászmestere örömét fejezte ki, hogy helyet adhattak a versenynek, bár ő személyesen nem tudott jelen lenni, mert Kocséron, a megyei koronglövészeten vett részt. Amint az elmondta, az elkövetkezendő időszakban is lehetőséget biztosítanak a sport szakágnak, ha erre igényt tartanak.