1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Nincs koronavírus fertőzött Lakiteleken

Koronavírussal fertőzött személy nincs Lakiteleken. Hatósági karanténban négy, önkéntes karanténban pedig körülbelül húsz személy van, mivel nem mindenki jelentette be az önkormányzatnak. Ezt Madari Róbert polgármester jelentette be.

Az önkormányzat eddig mintegy huszonöt tartós élelmiszer csomagot osztott ki a rászorulóknak, aminek egy részét civilek ajánlották fel. Az idősek megsegítésében is számít az önkormányzat a civilek munkájára. Eddig tizenöten kértek segítséget az önkormányzattól, de ez folyamatos mondta a polgármester. A maszkok gyártását már korábban elkezdte több magánszemély a településen, de az önkormányzat is részt akar venni benne. Ennek a koordinálását a könyvtár vezetőjére bízta Madari Róbert. Ezer darabot akarnak kiosztani a településen, első körben a veszélyeztetett korosztály számára. Április 5-én újra kinyitott a piac, de csak termelői árut lehet értékesíteni.

Az általános iskolában folyik a távoktatás, de nem mindegyik tanulónak van otthon számítógépe, vagy laptopja. Ezen próbál segíteni a helyi informatikai bolt olcsó gépek összeállításával, amelyet megkaphatnak a diákok. A polgármester megemlítette azt is, hogy többen is kifogásolták, hogy miért nincs Lakiteleken közterületi fertőtlenítés. Véleménye szerint erre nincs szükség, mert a településen még nincs fertőzött személy. Egyébként pedig eszköz és vegyszer is a rendelkezésükre áll, de jelenleg tudják uralni a helyzetet.

A miniszterelnök április 9-én bejelentette a kijárási korlátozás meghosszabbítását. E mellett lehetőséget biztosított a települések polgármestereinek, hogy húsvéti időszakban a korlátozástól szigorúbb intézkedéseket hozzanak. A Lakiteleken élők egészségének védelmében, a koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében, Madari Róbert úgy döntött, hogy 2020. április 10-én 12 órától 2020. április 13-án 24 óráig a tőserdei Holt-Tisza partot lezárják. Ebben az időszakban – annak érdekében, hogy a Tisza-partot ne lehessen nagy tömegben, gépjárművel megközelíteni – lezárják a Fenyő, a Bagolyvár, valamint a Napsugár utcákat. A lezárt területre csak a lakiteleki lakosok, a Lakiteleken tartózkodási engedéllyel rendelkezők, és az érintett területen üdülőingatlannal rendelkezők léphetnek be. Az útlezárások fenntartásáról a polgárőrség tagjainak bevonásával gondoskodnak. A lezárt területen tartózkodókat a rendőrség munkatársai visszatérően ellenőrzik, szükség esetén eljárnak a korlátozást megszegőkkel szemben.