1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Átrajzolódik Magyarország futballtérképe

Már több hete kényszer szüneten vannak a labdarúgók, és nem lehet azt tudni, hogy a vírus miatt, mikor gurulhat majd újra a labda az edzéseken, utána pedig a mérkőzéseken.

A Duna Aszfalt Tiszakécske LC NB. II-es csapatánál, mint más egyesületeknél, mindenki otthon végzi a személyre szabott munkát. A szakmai stáb tudja ellenőrizni mindenkinek a teljesítményét. A jelenlegi helyzetről és a várható fejleményekről Nyilas Elek sportigazgatót kérdeztük.

Nálunk is folyik az úgynevezett távoktatás, és várjuk a híreket, hogy milyen lehetőségek lesznek. Minden opcióra felkészültünk, arra is, ha folytatni kell a bajnokságot, de arra is, ha nem lesz befejezve, és egy teljesen új bajnokságban kell majd elindulni. Próbáljuk rakosgatni a kockákat, de egyelőre nehéz, mert az egyik opció a másik nélkül nem igazán működik, vagy belejátszik egy kicsit, egyik-másik részébe. Addig, míg nem kapunk hivatalos értesítést az MLSZ-től, hogyan, miként készüljünk, addig csak teóriákat tudunk felállítani. Ami a legfontosabb, hogy a játékosok természetesen edzenek, az ellenőrzés folyamatosan megtörténik. A kiadott munkát nagyon becsületesen, alázattal és hozzáállással elvégzik, nincs hiba ezzel a részével. Azzal viszont van probléma, hogy ez a labda és csapat taktikai feladat nélküli program milyen kihatással lesz a játékosokra. Ez egyelőre megjósolhatatlan. Várjuk azt, hogy mi fog történni, és milyen utasításokat kapunk majd.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a játékosokkal, akiknek a tavasz végén, vagy a nyár elején lejár a szerződése a sportigazgató azt válaszolta, hogy előzetes egyeztetéseket már folytatott velük, a közös jövő folytatásáról. Amikor már tudnak valamit, akkor megvizsgálják majd a helyzetet. Nyilas Elek elárulta azt is, hogy bővülni fog a szakmai stáb, kibővítik az eredeti felállásra. Ez pedig azt jelenti, hogy a vezetőedző mellett egy segédedző is fog tevékenykedni. Azt is elmondta, hogy a másodosztály világában egyre többet lehet hallani azzal kapcsolatban, hogy ha mindenki olyan tervszerűen gondolkodott volna, illetve állt volna a dolgokhoz, mint Tiszakécske, akkor nem lennének a klubok és a játékosok között pereskedések, és haraggal történő elválások. Nyilas Elek azt is hozzátette, hogy egyelőre nem gondolkodnak abban, hogy a játékosok fizetését csökkentsék. A nagy költségvetésű csapatok azok, akik bajban vannak, és fáj nekik az, hogy a szerződésben foglalt pénzeket ki kell fizetniük. Több klub komoly lépésre szánta el magát ezzel kapcsolatban. Azt még hozzátette, hogy ezek a klubok többszörös büdzsével dolgoztak, mint a Tiszakécske.

Nem csak szakmailag, kellene összerakni a következő évet, ami nagyon nehéz lenne, ha megpróbálnánk besűríteni a dolgokat, hanem gazdaságilag is, mert ez a mostani szituáció nagyon komolyan át fogja rajzolni Magyarország futballtérképét. Itt a tervszerűség és az észszerűség megint kifizetődő lehet. Éppen ezért több labdarúgó is jelentkezett már hogy a jövőjüket Tiszakécskén tudják elképzelni. Annyi biztos, hogy a jelenlegi helyzetben bajnokot lehet ugyan hirdetni, de nem lehet kieső ebből az osztályból. Lehet, hogy lesznek olyan klubok, hogy nem is tudják majd vállalni a másodosztályt, azért is mondtam, hogy a jelenlegi helyzet át fogja írni Magyarország futballtérképét. Nagyon sok tulajdonosi háttérrel rendelkező klubnál lesznek komoly problémák, akár azért, mert úgy gazdálkodtak, ahogy talán nem kellett volna, vagy csak azért, mert nehézséget okoz a cégeknél a megélhetés, és ezért nem tudják a sportot támogatni, hangsúlyozta Nyilas Elek.