1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Japán karate mester tartott bemutatót Szentkirályon

Nana Shimizu 4 Danos, Magyarországon élő japán mester, tartott bemutatót, az elmúlt héten, Szentkirályon.

 

Nana Shimizu megismertette a karatékákkal a japán edzésmódszertant, a japán kalligráfiát, amelyet mindenki nagy érdeklődéssel fogadott, hiszen a mester a résztvevők keresztnevét is leírta japán kanji írásjelekkel. Az előadás végén lehetőség nyílt kérdéseket feltenni a japán harcművészetről és életmódról, így a bemutatón részt vevők még közelebb kerülhettek a japán kultúrához.

Jövőre lesz harminc éves a szentkirályi egyesület, akik a Sankido karete stílust képviselik, vezetőjük Sensei Prikkel Antal 6. Danos mester. Az egyesület Yamato Budo Akadémia néven szerepel. A mostani bemutatón minden korosztály képviseltette magát. Első osztályos volt a legfiatalabb, a legidősebb pedig a lakiteleki Kökény Sándor, 52 éves. Hetente két alkalommal másfél órát edzenek, a helyi tornateremben. Az edzéseket legtöbbször maga az egyesület vezetője tartja, de vannak már olyan képzett karatékák, akik ebben segítenek neki. Az edzéseket először együtt, majd korcsoportonként külön-külön tartják. – A karate fegyvertelen, pusztakezes küzdelmi rendszer. A stílusunkban van formagyakorlat, és természetesen önvédelmi rendszere is, mondja Prikkel Antal. A Szentkirályi Alapítványnak köszönhetően nagy támogatást kapott az egyesületünk. Száz négyzetméter tatamit kaptunk, ami egyedülálló a környéken. Ez azért is jó, mert a gyerekek megtanulnak, gurulni, esni, és itthon elő tudjuk állítani azt a miliőt, amit a versenyeken. Általában tizennyolc, húsz fővel dolgozunk, a fiúk és a lányok együtt sportolhatnak. Rendhagyó alkalom volt az, hogy eljött hozzánk, Nana Shimizu. Ő egyébként testnevelő tanár, országának kormánya küldte Magyarországra, közel tíz éve él már hazánkban, hogy a karatét népszerűsítse, olyan formátumban, mint a saját országában. Tanítsa meg a szertartást, a köszönést, a bemelegítő gyakorlatokat, az ütések, rúgások helyességét és pontosságát, mert ez minden karatéban általános. A karate mellett japán nyelvet is tanít magyaroknak. Az anyanyelvén kívül angolul és már magyarul is jól beszél. A bemutató során én is támadást indítottam ellene, de nagyon gyorsan kivédte. Hiába nő és jóval kisebb és könnyebb nálam, nagyon gyorsan tudja a támadások ellenszerét. A védés során kontrázik, azonnal visszatámad. Nagyon ügyes és borzasztó sokoldalú a repertoárja, nagy a tudástára. A fizikális ereje nem olyan, mint egy férfinak, de olyan meglepetést tud okozni, hogy nem is gondolná az ember. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy repül a levegőben. Mesélt a Sensei (mester) fogalmáról, hogy hazájában mekkora tiszteletnek örvend. Mi a tanítvány és a mester közötti különbség, és a tisztelet. A bemutató után körbeülték a gyerekek, mindenkinek megkérdezte a nevét, amit japánul leírt. A gyerekeknek, az edzés végére le kellett írniuk japánul a saját nevüket, amit Nana Shimizu kiértékelt.

Prikkel Antal a Yamato Budó Akadémiát pár éve hozta létre, amit levédetett. Ő egyébként szamuráj karddal is foglalkozik. Többoldalúan tanulja és tanítja a harcművészetet. A mostani bemutatónak is az volt a lényege, hogy az egyesület tagjai megismerjék a Japán kultúrát, nem csak azt, hogy ütnek, rúgnak és küzdenek. Prikkel Antal elmondta, hogy a tervei között szerepel, hogy ősszel újra meghívja, Nana Shimizu-t, amikor is a küzdőgyakorlatokat fogja bemutatni. A gyerekeknek pedig egytől tízig kell majd leírni japánul a számokat. Az egyesület elnöke egyébként volt már kint a szigetországban, és tanult is japánul. Decemberben az egyik japán autógyár ünnepségén szamuráj kard bemutatót tartott, Nana Shimizu-val és a szintén szentkirályi, de Tiszakécskén oktató Marsa Ferenccel. A mostani bemutató alkalmával Tiszakécskéről is jöttek át sportolók. Prikkel Antal úgy véli, hogy akik karate edzésekre járnak, tisztelik embertársaikat, fegyelmezettek lesznek. Nekik más lesz a gondolkodásmódjuk, mint azoknak, akik semmilyen sportot nem űznek, mert a sport nagyon jó nevelő hatású.