1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Tanácskoztak a falu- és tanyagondnokok

Szentkirályon tartotta közgyűlését a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesülete, amely öt: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, és Pest megyében dolgozik, és kétszázhetven falu- és tanyagondnoki szolgálatot segít.

 

A megjelenteket Szabó Gellért polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy az egyesület nem első alkalommal tart közgyűlést a településükön. Véleménye szerint a tanácskozás kézzel fogható ismereteket ad a részt vevőknek. A tanácskozás első részében a közgyűlés résztvevői tájékoztatást hallgathattak a tűzvédelmi használati szabályok betartásáról a lakástüzek megelőzésében, a füstérzékelők alkalmazásáról, a tűzjelzés szabályairól, a 112-es segélyhívószám használatáról, kéménytüzek kialakulásnak okairól, valamint a megfelelő tüzelőanyagok használatáról. – A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság fő feladata (erdő- és vegetáció tüzek, lakástüzek), valamint a szén-monoxid mérgezéssel járó káresetek csökkentése, figyelemfelhívó, lakosságtájékoztató eszközökkel, mondta Pálinkás Csilla tűzoltó őrnagy. A feladatok hatékony megvalósításhoz, együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztérium Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársággal közösen, tájékoztató előadásokat tartunk regionális szinten a falu- és tanyagondnokok részére. Ők azok, akik hatékonyan tájékoztatni tudják az idős, egyedül álló, vagy nem megfelelő szociális körülmények között élő embereket a tűzvédelmi szabályok betartásáról. A tűzvédelmi felkészítések során átadott információs anyag közel százhúszezer emberhez juthat el segítségükkel.

A második részben Csörszné Zelenák Katalin ügyvezető számolt be arról, hogy mi történt az elmúlt évben az egyesülettel, milyen munkát végeztek. Ezek közül kiemelte azt a pályázatot, amit közösen végeztek a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei egyesülettel. Mivel most harmincéves a falugondnoki szolgálat, ezért egy kutatást végeztek, hogy milyen volt régen és milyen állapotban van jelenleg a falugondnokság. Gyakorlatilag összehasonlították a két időszakot. Ehhez kapcsolódott még az, hogy milyen a helyzet jelenleg Erdélyben és a Vajdaságban. A tanulmány eredményét hamarosan megkapják. – A tanyapályázat keretében mindenki kérhetett piros mellényt, amit meg is kapott. Az egységes mellénnyel az egész hálózatot népszerűsítjük. Ennek a pályázatnak a keretében jelentettük meg a hírlevelünket és rendezvényeinket is. Korábban városokban nem dolgoztunk, így Kecskeméten sem. Az idei évhez kapcsolódik az, hogy Kecskemét külterületén lehetőséget kínálunk olyan új fajtájú szőlőt telepíteni, amit keveset kell permetezni. A felvilágosító előadások után az érdeklődők oltványokat kapnak. Erre főleg a Kecskemét vonzásköréhez tartozó települések, külterületek lakói kapnak lehetőséget, mondta az elnök. Csörszné Zelenák Katalin elmondta még, hogy ebben az évben is megrendezik a családi napjukat, augusztus elsején, nagy valószínűséggel Lakiteleken, ha ott nem sikerül, akkor Tiszakürtön. A közgyűlés végén elbúcsúztatták a nyugdíjas falu- és tanyagondnokokat.