1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Sanyi a böllér

Több mint huszonöt éve vág már disznókat Zérczi Sándor, vagy ahogyan sokan emlegetik Sanyi, a böllér.

 

Hoppá! Sanyi a böllér. Ez a felirat áll azon a táblán, ami a lakiteleki Zérczi Sándor udvarában látható, egy féltető alatt. Itt szokta ugyanis vágni a disznókat, saját magának Sanyi. Persze nem csak saját magának, de rokonoknak, ismerősöknek is szívesen megy el vágni, hogy a családoknak ne a boltból kelljen megvenni a sertés árut. Több, mint huszonöt éve annak, hogy az első disznót megszúrta, azóta több száz állat került ki a kezei közül. Évente közel harminc sertés az, amiben segédkezik. Vannak kisebb disznók, de három mázsásnál is nagyobbak, amelyeknek a levágásában szerepet játszott, játszik.

Legutóbb saját maga által nevelt disznót vágta le. A két és fél mázsás sertés feldolgozásában a barátai segédkeztek. Eredetileg azt tervezte, hogy karácsony előtt lesz a vágás, de akkor még melegebb volt az időjárás, így nem lehetett volna készíteni májas hurkát, és disznósajtot. Ezért megvárta, míg fagypont alá hűl a levegő, és csak az utána vágta le a saját disznóját. Sanyi hagyománytisztelő, ezért a fotó kedvéért elővette a régi, még fával működő, kézzel hajtott pörkölőt is. Persze nem fát rakott bele, hanem a gázpörkölő végét, de így is tökéletesen működött.

A régi hagyományoknak megfelelően, a disznóból az első étel a hagymás vér volt. Ezen kívül készült még rizses, májas és véres hurka, kolbász, disznósajt, töpörtő, sütni való hús, abált, sós és füstölt szalonnának való. Természetesen a főszerepet ezúttal is ő játszotta. Ő mondta meg, hogy miből mennyit kell beletenni, a barátai segédszereplők voltak. Sanyinak és családjának egyelőre nem kell majd a boltból vásárolni sertésből készült ételeket, mert ez már ott van a spájzban, kamrában és hűtőszekrényben.