1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Új orgona szólt a nyárlőrinci templomban

Három fontos esemény is történt az elmúlt hétvégén, a település katolikus hívőinek életében. Nem csak orgonát szenteltek, de beiktatták Salánki Ferenc plébánost, és nyolc fiatal részesült a bérmálkozás szentségében.

 

Megtelt a katolikus templom hívőkkel szombaton délelőtt. Három jelentős egyházi esemény is történt ezen a napon. Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, aki a szentmisét is celebrálta, megszentelte az új orgonát. – A régi plébánosunk Ágoston atya kezdeményezte, hogy le kellene cserélni a templomban a harmóniumot, mert nem lehetett már jól megszólaltatni. Helyette egy vadonatúj elektromos orgonát vásároltunk Olaszországból, meséli Turi István az egyháztanács világi elnöke. Ágoston atya felvette a kapcsolatot az egyik hívőnk testvérével, Polyák Lászlóval, aki Szegeden kántor, és játszik orgonán. Mivel neki szakmailag nagy a rálátása a hangszerre, így tőle kértünk segítséget. A mostani szentmise alatt Könyves Péter orgonált és énekelt. Ők ketten segédkeztek az orgona kiválasztásában. Az elkövetkezendő időszakban Balogh Teréz szólaltatja majd meg a hangszert. Természetesen az anyagiak is közrejátszottak abban, hogy milyen orgonát vásárolunk. Az önkormányzat két millió forinttal járult hozzá a vásárláshoz, a hívők pedig ötszázezer forinttal támogatták.

A mostani szentmise előtt dr. Bábel Balázs érsek szentelte meg az orgonát. A mise után pedig beiktatta Salánki Ferenc plébánost, aki Ágoston atyát váltotta. A harmadik jelentős esemény a bérmálkozás volt, amiben nyolc fiatal részesült. Turi István elmondta még, hogy a régi harmóniumot meghirdették, amire Erdélyből jelentkezett egy ottani kis egyházközség. A hangszert nem eladták, hanem elajándékozták. Igaz, hogy javításra szorul, de nagyon örültek neki az ottaniak, mert mint mondták, nekik még ilyen sem volt.