1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Az előző évhez képest javult a pálinkák minősége

Harmadik alkalommal rendeztek pálinkaversenyt Tiszakécskén. Az előző évekhez képest most kevesebb volt a minta, de jobb volt a minőség.

 

Egészen változatos volt a beküldött huszonegy minta, mert készítettek pálinkát almából, birsalmából, cseresznyéből, szilvából, őszibarackból, kajszibarackból, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér szőlőből, dióból, de alma-szamóca „házasság” is volt. Nem maradtak el a különlegességek sem, ilyen volt a whisky, a keserű likőr, és a vörös cirokból készült pálinka. Ez utóbbiról még egyetlen zsűritag sem hallott.

A versenybe huszonegy pálinkát, illetve likőrt neveztek, ezek közül öt aranyat, hat ezüstöt és nyolc bronzminősítés született és csak kettő kapott oklevelet. Ez azt jelenti, hogy a benevezett italok több mint kilencven százaléka minősítést kapott, értékelte a versenyt Pásztor Sándor a zsűri elnöke. A termékpaletta nagyon erős volt, külön kiemelném az őszibarack pálinkát, amely a verseny legjobb gyümölcspálinkája lett. Azért is gratulálok az előállítójának, mert az őszibarack azon gyümölcsök közé tartozik, amelyből nagyon nehéz pálinkát készíteni. Ilyen még a földi eper is. Ilyennel is találkoztunk, mert volt egy földi eper alma vegyes pálinka. Ezeknek a termékeknek magas a víz és kevés a cukortartalma. Ezért különösen nagy értéket képvisel az, hogy egy őszibarack pálinka lett a verseny legjobbja. Az előző évhez képest a minőségben történt változás. Tavaly több pálinkát, párlatot neveztek, de nem volt ilyen arányú az érmesek száma, javulás tapasztalható. Ez talán annak is köszönhető, hogy folyamatosan elmondjuk, hogy a bírálat során mit tapasztalunk, mit ajánlunk a termelőknek. Szeretném azt gondolni, hogy valamilyen szinten mi is hozzájárultunk ehhez a javuláshoz. Egyébként általánosságban és mindenütt fejlődést tapasztalunk. A pálinka, párlat előállítás során országos viszonylatban, évről évre fejlődik a technika, a technológia, a hozzáértés, és a minőség.

A legkülönlegesebb párlatot, a vörös cirokból készült pálinkát Zvekán Ferenc helyi termelő készítette. Amint az elmondta, a gyermeke szomszédjában lakik egy kínai család. Kínában nemzeti ital a vörös cirok pálinka, kapott is tőlük egy üveggel, ami huszonhét éves volt. Az internettől levették a gyártási technológiát, de az teljesen más, mint amit Magyarországon készítenek. Ezt próbálta magyar módszerrel megvalósítani. A vörös cirok magját használta alapanyagul. Elmondása szerint Kínában 56 fokosan isszák. A kész párlatot természetesen megkóstoltatta a kínaiakkal, de csak annyi különbséget tapasztaltak, hogy az egyik erősebb, a másik gyengébb volt.

A verseny után díjazták a legjobbak italokat. A legjobb gyümölcspálinkát őszibarackból a tiszakürti Bartus József készítette. A legjobb szőlőpálinka (Irsai Olivér) gazdája a soltvadkerti Dubai László. A legjobb vegyes pálinka tulajdonosa a kecskeméti Hajuba Jenő. A legjobb ágyas pálinkát golden almából készítette a tiszakécskei Zvekán Ferenc. Különdíjat kapott a tiszakécskei Petrik Andrásné dió likőrje és Zvekán Ferenc vörös cirok pálinkája.