1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

A legerősebb tűzoltók között nyárlőrinciek is vannak

Ebben az évben is Bükfürdőn rendezték meg a TFA Hunrary-t, vagyis a legerősebb tűzoltók versenyét, melyen a nyárlőrinci lánglovagok is részt vettek.

 

Másodszor adott otthont Vas megye, pontosabban Bükfürdő, a TFA Hungary vagyis az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi versenynek. Az idén öt ország csaknem százhatvan versenyzője mérte össze kitartását és sporttudását. Az ország legerősebb tűzoltójának viadalát június 28-án és 29-én rendezték, a gyógyfürdő előtti parkolóban. A kétnapos megméretésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek lengyel, román, szlovák, cseh és német versenyzők is.

Aki már látott ilyen versenyt, az tudja, hogy nem egyszerű feladatokat kell teljesíteni a tűzoltóknak, teljes felszerelésben. Éppen ezért csak úgy, nem lehet nekivágni. A nyárlőrinci önkéntes tűzoltók is sokat készültek helyben, hogy a nehéz feladatokkal tarkított versenyen helytálljanak. Hogy mindenki tisztában legyen a feladatok nehézségével elmondjuk, hogy az első napon a légzőkészülék használata kötelező volt mindenki számára, és természetesen az összes védőfelszerelést is mindenkinek viselnie kellett.

A két napos verseny első napján „bemelegítésként” tömlővel kellett felfutni egy emeletes házat szimbolizáló toronyba, ahonnan fel kellett húzni egy 19 kilós „tűzoltócsomagot”. Az emeletre való futásnál ez plusz 60 kilót jelentett és persze ilyenkor levegőt sem úgy kap az ember, mint ahogyan rendes körülmények között. Onnan lefutva, az akadálypálya többi elemét, köztük tömlővel célhelyre locsolást és egy 80 kg-os bábu mentését kellett végrehajtani. A második napon, az első pályán kétszer négy darab B tömlőt kellett elhúzni hetven méterre, majd két darab B tömlőt össze kellett tekerni. A második pályán egy öt kilós kalapáccsal százat kellett ütni egy kalodában lévő tárgyra. Ezt követően egy „kisebb súllyal” (húsz kilóval) a kézben kúszni kellett egy alagútban, oda vissza. Majd pedig egy nyolcvan kilós bábut kellett ötven méterrel elcipelni, amit legtöbben a hátukon vittek. Végső megpróbáltatásként egy három méter magas palánkot kellett megmászni. A feladatok tejesítését nehezítette a nagy meleg.

A Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is részt vettek a versenyben és az alábbi helyezéseket érték el. Balla István parancsnok 138. Az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület által felajánlott ajándékutalványt, amely a legidősebb versenyzőnek járt is ő kapta. Kerekes Tamás 115., Balla Gábor MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis, de a Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja is a 78., Balla Gergő MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis, szintén tagja a Nyárlőrinci ÖTE-nek 64., Balogh László MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis 76 lett.