1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Hatalmas vihar tombolt vasárnap este

Ritkán látott vihar érte el Lakiteleket vasárnap est hat óra után. Az esővel együtt jég is hullott az égből.

 

Nagyon hirtelen jött az eső, amihez jég és szél is párosult. Pillanatok alatt hömpölygött az utcákon a víz, és több ház pincéjébe is befolyt. Az érintett ingatlanok tulajdonosai értesítették a tűzoltókat, így a kiskunfélegyházi hivatásos, a tiszakécskei önkormányzati (két szerrel), valamint a lakiteleki és a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók is a helyszínre siettek. Rajtuk kívül a Település Üzemeltetési Csoport tagjai is segítettek. Gyorsan megkezdték a szivattyúzást, de sok helyre kellett menniük, így csak hajnali egy órakor végeztek.

Akadt olyan ház, ahol milliós nagyságrendű kár keletkezett, máshol a szennyvíz elvezető csatornából jött föl a szennyvíz. Az elsődleges megállapítások között a gyümölcsösökben nem tett olyan nagy kárt a jég, mint amilyenre a hevessége miatt lehetett számítani, mert az esővel együtt hullott a növényekre. Mintegy 60-70 milliméter csapadék esett le rövid idő alatt, amit nem tudott elnyelni a föld, ezért okozott sok problémát.

Sajnos voltak olyanok, akik nem hogy nem köszönték meg a segítséget, de még nekik állt feljebb, hogy késett, nem időben érkezett a segítség. Hétfő délelőtt a Település Üzemeltetési Csoport munkatársai folytatták a szivattyúzást a vízgyűjtőhelyekről.