1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Zalay Gézára emlékeztek a koronglövők

Lövész versenyt rendezett a Tiszakécskei Tisza Vadásztársaság. A vadászok, férfiak és nők, ezúttal nem vadra, hanem korongokra lőttek.

 

Ötvenen neveztek a tizenegyedik Zalay Géza lövész-emlékversenyre, amit Tiszakécskén, az Árkus-dűlői lőtéren bonyolítottak le, amely Magyarország egyik legjobban kialakított vadász lőtere. Nem csak Bács-Kiskun, de más megyékből is érkeztek vadászok, hogy megmutassák, hogyan tudnak korongra lőni. Amint azt Fésűs Sándor vadászmester a verseny főszervezője elmondta, Zalay Gézának köszönhető az, hogy a vadászatot szerető emberek hozzájuthattak a korong lövészethez. 1960-ban Kiskunfélegyházán alakította ki az első olyan hazai vadász koronglövész pályát, amin nemcsak trapp-, hanem skeet-lövészetben is összemérhették tudásukat a versenyzők. A háromfős csapatuk, melynek Géza bácsin kívül, tagja volt a tiszaalpári Szederkényi Zoltán és Novák Imre is, országos sikereket értek el. Sajnos már csak Novák Imre él közülük, de ő, ha nem is rendszeresen, de szokott még vadászatokra járni. A mostani versenyen korong-, toronykakas- és skeet-lövészetben versengtek a vadászok. – A hetvenes évek elején oltotta be, az akkori fiatal vadászokba, vagyis belénk, a korong lövészet szeretetét Géza bácsi, hangsúlyozta Fésüs Sándor. Mi ezt azzal háláltuk meg, hogy sorra nyertük az országos versenyeket. Örülünk annak, hogy egyre több lőtér létesül nem csak a mi megyénkben, hanem az egész országban, így fellendülőben van ez a sportág. Mivel az apróvadak száma egyre kevesebb, így a vadászat szerelmesei a lőtereken próbálhatják ki tudásukat. A megyei vadászkamara segítségével, az elmúlt évben indítottak egy körverseny sorozatot, ami jól vizsgázott, ezért az idén is megszervezték. Ennek a második fordulója július 6-án lesz a Gemenci Zrt. érsekcsanádi lőterén. Szintén a megyei vadászkamara támogatásával lehetőség van arra, hogy a világbajnokságon az a három fő képviselheti Bács-Kiskun megyét, akik a megjelölt három versenyen, amiből már kettő lezajlott, a harmadik pedig a Zalay Géza emlékverseny, az első három helyen végez. Nálunk dőlt el az, hogy Galgamácsán augusztus 22 és 25 között Szarka József Kiskunfélegyházi Petőfi Vadásztársaság, Fehér Péter Kecskeméti Petőfi Vadásztársaság, és ifj. Fésűs Sándor Tiszakécskei Tisza Vadásztársaság lesz ott megyénkből a világbajnokságon.

A Zalay Géza emlékversenybe két nő is benevezett. Közülük Csorba Gyuláné (Kunfehértó) végzett az élen. Második lett a bajai Sörös Mirjana. Ifjúsági kategóriában ifj. Kiss Kornél (Lakitelek) lett az első, a második helyet a tiszakécskei Dósa Péter szerezte meg, a harmadikat pedig a gyomaendrődi Eöri Szabolcs. Szenior kategóriában a kiskunfélegyházi Szarka József bizonyult a legjobbnak, megelőzve a füzesabonyi Csenkei Sándort és a kunfehértói Csorba Gyulát. Veterán kategóriában a ballószögi Fehér Péter szerezte meg az első helyet, mögötte végzett az abátszalóki Sós László és a debreceni Földi László. Szuper veterán (65 év főlött) a kecskeméti Török Péter nem talált legyőzőre. A második helyen Szabó Géza végzett, a harmadikon pedig Szurovecz István. Mind a ketten kecskemétiek.