1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Minőségi fejlődés mutatkozik a boroknál

A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség hagyományos borversenyére negyvenöt minta érkezett. A szakértőkből álló bíráló bizottság mellett a gazdák is kóstoltak.

 

Minden évben más településen tartja a hegyközség a borversenyét. Ezúttal Tiszaalpáron, a Tiszatáj vendéglő biztosított neki helyet. A versenyre Tiszakécskéről, Lakitelekről, Szentkirályról, Nyárlőrincről és Tiszaalpárról is érkeztek minták. A versenyről a zsűri elnökét, Szili Gábort kérdeztük.

Mivel igen szép számban érkeztek minták, ezért úgy döntöttünk, hogy két bíráló bizottság fogja bírálni a borokat. A hegyközségnél szokás, hogy a termelők is jelen vannak és ők is kóstolnak, mondta a Mathiás János Borrend alelnöke. Fehér borból több minta érkezett, mint ahogyan minden évben szokott lenni. A helyi fajták közül minden szortiment, így kövidinka, bianka, cserszegi fűszeres megjelent. Az előző évekhez képest azonban a fehér borok kevésbé szerepeltek jól. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem voltak megfelelők, csak kevés volt a kiemelkedő. Kivételt képezett egy kövidinka, cserszegi fűszeres és egy muskotályos cuve. Rozé készítése nem egyszerű dolog, főleg kistermelői szinten, viszont ezek a borok nagyon szépek voltak. A vörösek is hasonlóak jól szerepeltek. Mivel évek óta bíráljuk a hegyközség borait, azt tapasztaljuk, hogy egyre magasabb szintet érnek el. Kékfrankosból volt több, de volt cabernet, zweieglt, és egy nagyon szép Néró. A pontszámok alapján azt tudom mondani, hogy érdemes a szőlővel foglalkozni és a borral dolgozni, a gazdáknak. Egy-két mintánál a hibát ki lehet küszöbölni, időbeni szürettel jobb odafigyeléssel, hordó kezeléssel, tisztasággal. Ettől függetlenül egyértelműen fejlődtek a borok, nem csak mintaszámban, de a minőségben is. Ha visszagondolunk a rég múltra, akkor el kell mondanom, hogy sokat küzdöttünk azért, hogy milyen edénybe hozzák a mintát, hogyan legyen megcímkézve, ami mérvadó. Ezek most már nem okoznak problémát, korrekten üvegbe hozzák a mintákat. A minőség javulás pedig teljesen egyértelmű. Üzemi kategóriában a Damax Kft. cserszegi fűszerese, termelői kategóriában pedig Sváb Kovács Zoltán Néró bora lett a legjobb. Különdíjat kapott Reviczky Béla zweigelt rozé bora. Mind a három nedű 2018-as évjáratú volt.