1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Nagy szabású szüreti felvonulás Tiszakécskén

A hagyományokhoz híven ezúttal is sok fogat és lovas vett részt a tiszakécskei szüreti felvonuláson. A menet végig vonult a város nagyobb utcáin, de Tiszabögre is elmentek.

 

Harmincnyolc fogat, és huszonkét lovas színesítette a menetet. Volt közöttük egyes, kettes, de négyes is, nagy fogatok és pónik. A fogatok, lovasok és azok, akik a fogatokra akartak ülni, a lovas pályánál gyülekeztek. A menet fél egykor indult el hosszú útjára. Először a Lehel és a Hét vezér utca kereszteződésénél álltak meg, majd pedig a Templom téren. A következő megálló a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőnél volt. Itt mintegy félórát töltöttek. Sokan kijöttek a fürdőből, hogy megcsodálják a szépen feldíszített fogatokat. Természetesen minden megállóhelyen a kisbíró köszöntötte az ott lévőket, és az esti bálba hívogatta az embereket. Ezt követően a Nagy Tisza néptánccsoport tagjai táncoltak, a fogaton ülőket pedig borral és pálinkával kínálták. Az egyik fogaton elhelyeztek egy kádat, darálót, prést, amit megtöltöttek szőlővel. Aki akart, az ihatott mustot. Két hordót is feltettek, a nagyobbikba bort, a kisebbikbe pálinkát öntöttek. Mind a kettőt csapra ütöttek, így aki akart az ihatott belőle. A menetben ott voltak a németországi Lübbecke és az erdélyi Gyimesfelsőlok testvértelepülések képviselői is.

A Sportcentrum volt a következő megálló, majd kimentek a tiszabögi óvodához, utána pedig a tiszabögi sportpályához. A következő megálló a Szolnoki út Béke tér volt, majd pedig a vasútállomás következett. Ezt követően visszatértek a kiinduló ponthoz, a lovas pályára. A meneten végig Vadas László és zenekara szolgáltatta a zenét. A hajnalig tartó bálban a RobEsz együttes húzta a talpalávalót, a sztárvendég pedig Kaczor Feri volt.