1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Diabétesz képzésben részesültek a pedagógusok

Ingyenes diabétesz oktatást tartottak a tiszakécskei művelődési központban. A programban több mint ötven pedagógus vett részt.

 

A helyi óvodák és bölcsőde szervezésében az Arany János Művelődési Központban több mint ötven óvónő és kisgyermeknevelő vett részt az ingyenes diabétesz képzésben. Az oktatási nap elméleti és gyakorlati részből állt. Foglalkoztak cukorbeteg mintanappal, mintaétrenddel, vészhelyzetek elhárításával, a használati eszközök megismertetésével. Kipróbálhatták a vércukormérőt, bemutatták nekik az inzulinadagolót (pen), az inzulin fajtákat, patronokat, inzulin pumpát.

Belevalók címmel, négy évvel ezelőtt indult el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes továbbképző programja pedagógusoknak –mondta Gémes Renáta projektvezető. Az oktatás célja, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat, kisgyermeknevelőket és tanítókat a cukorbeteggyerekek intézményi gondozására, és ez által megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek oktatási intézménybe való felvételét és beilleszkedését a közösségbe. Az alapítvány országszerte több településre elvitte a programot, mindenütt ingyenes képzést tartottunk. Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013-ban programot indított pedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen szakemberek készítik fel a nevelőket a cukorbeteg kicsik körüli mindennapi feladatokra. Az oktatás a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. támogatásával jött létre. A képzésben országosan eddig mintegy 3000 fő vett részt, a hallgatóság 70 százaléka óvónő vagy kisgyermeknevelő volt, de az általános iskolai pedagógusok is egyre nagyobb számban vannak jelen. A program létrehozása óta évente részesei a képzésnek a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karának végzős hallgatói is. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. 2005 óta több tízezer emberhez ért el vércukorszint-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel.