1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Könyvgyűjteményben Nyárlőrinc értékei

A Lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja a külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti. Ennek keretében szervezték meg a Kunság I. Kollégiumot, amely 2017 tavaszán és nyarán helyszíni kutatómunkát végzett térségünkben.

 

A kutatómunka feldolgozását tartalmazza az a könyv, melynek ünnepélyes bemutatóját december 2-án rendezték a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Könyvtárban. A könyv elkészültéhez nagyon sokan nyújtottak segítséget. Ennek köszönhetően a térség települései között megismerhető Nyárlőrinc rövid története, hagyományai, értékei, és természetesen azok a lelkes, elhivatott emberek is, akik az értékek megőrzésében aktív szerepet játszanak. A teljesség igénye nélkül néhány példa: bepillantást nyerhető Klement Zoltánné és Bali Gábor helytörténeti gyűjtőmunkájába, Dakó Lászlóné Szaniszló Vivien, Bánföldi Ferenc, Nagy Péter, Boldizsár Tímea, Mohácsi Géza, Kasza Lászlóné művészeti tevékenységébe. Olvasható Nyúl Jánosné közösségépítő, Kunsági Tamás régiséggyűjtő munkájáról. Az alföldi gazdálkodók életébe a Széll, a Zöldi Kovács és a Túri családon keresztül lehet bepillantani. Az iskolások sok-sok versenyeredménye közül Szenekné Édes Kornélia szervező és felkészítő munkája lett kiemelve.

A könyvbemutatóra meghívót kaptak a térség településének polgármesterei, valamint mindazok, akik segítséget nyújtottak a könyv elkészültéhez. A meghívottakat Mészáros Márta múzeumigazgató, néprajzkutató, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője köszöntötte, majd Lezsák Sándor, a l

Lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Hungarikum Bizottság tagja osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Beszédében kihangsúlyozta: ez a kutatás is bebizonyította, hogy nincs olyan, hogy értéktelen település! Mindenhol ott vannak azok a megőrzésre, továbbadásra méltó dolgok, amelyek biztosítják a múlt és a jövő közti kapcsolatot, ami pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy a jelenben elégedett, teljes életet élhessünk.