1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

A magyar kultúrával, mezőgazdasággal ismerkednek a külföldről érkezett diákok

Huszonöt 13-18 év közötti diák érkezett hétfő délután Nyárlőrincre, hogy megismerje a mezőgazdasági munkák egy részét. A fiatalok Amerikából, Kongóból, Columbiából, Németországból és természetesen Magyarországról érkeztek, a Fokoláre Mozgalom keretén belül.

 

A Polyák család évek óta foglalkozik mezőgazdasággal, ezen belül is szarvasmarha tenyésztéssel. A teheneket fejik, a bikákat felnevelik és utána értékesítik. Százhúsz hektáron gazdálkodnak, kukoricát és gabonát termelnek az állatoknak. Jelenleg éppen az aratás folyik, így azt is megnézhették a fiatalok. Polyák Antal és felesége Dóra, birkapörkölt ebédre hívta meg a diákokat és kísérőiket, amit kint a mezőn főzött Gyenes Sándor. Ilyen bográcsban készült ételt nem ettek még a külföldről érkező fiatalok. Az ebéd után játék következett, majd a teheneket kellett behajtani a karámba, fejéshez. Bár a lányok egy része kicsit félt az állatoktól, később már megsimogatták a borjakat. Segítettek viszont abban, hogy a kukorica lekerüljön a pótkocsiról. Lapáttal és kézzel is tolták lefelé, hogy a csiga megfelelő helyre tudja szállítani. A fejéshez viszont már kevesen vállalkoztak. Kivétel volt Dani, aki Németországból érkezett. Ő bátran odaállt, megtisztította a tehén tőgyét, és feltette rá a fejőgépet. Amint azt Polyák Antal elmondta, ezek az állatok már hozzászoktak a gépi fejéshez, és nem tűrnék el, ha kézzel fejnék őket.

A „Teens for Unity” avagy a „Fiatalok az Egységért” mozgalmat a Fokoláre Mozgalomhoz kapcsolódó különböző nemzetiségű, kultúrájú tizenéves gyermekek, és fiatalok alkotják. A Fokolare mozgalom Olaszországból indult, ami mostanra az egész világon elterjedt – mondta Farkas Tekla szervező. Leginkább katolikus emberek vannak benne, de nagyon nyitott így ökumenikusnak mondható, mivel más vallásúak, vagy éppen ateisták is tagjai lehetnek. A mozgalomnak vannak különböző ágai, közülük az egyik a Fiatalok az Egységért mozgalom, amely a 13-18 éves korosztályt foglalja magába. Magyarországon már évek óta rendeznek olyan táborokat, ahol egyre többen gyűlnek össze és különböző színes programokkal töltik el az egy hetet. A mostani táborunk vasárnap kezdődött, Nyárlőrincre vendégségbe jöttünk. Huszonöt gyerek egy hetet tölt Kecskeméten. Most kicsit más a tábor, mint az előző években volt, mert nemzetközivé vált. Vasárnaptól csütörtökig úgynevezett építőtáborban vesznek részt a fiatalok. Az ország különböző részein nyolc városban vannak diákok, ahol az építőtábor zajlik. Csütörtökön Budapestre mennek, utána pedig Gödöllőre, ott töltik el vasárnapig a napokat. Kecskemét mellett Szegeden, Sopronban, Nyíregyházán, Verőcén, Gálosfán, Budapesten és Ózdon vannak elhelyezve a diákok. Amint azt elmondták Kecskeméten kerítést, szobákat festenek, takarítanak a családoknál, templomban és vigyáznak gyerekekre. Nyárlőrincen a jelenleg folyó mezőgazdasági munkákat tekintették meg. Kint voltak az aratásnál, és aki akart beülhetett a kombájnba. – Nem csak az a lényeg, hogy megismerjük a mezőgazdasági munkákat, de az is, hogy megismerjük Magyarország kultúráját. Ezt már Magdolna mondta, aki Chicagoból érkezett a táborba. Nagy köszönet jár a Polyák családnak, akik nem csak megmutatták nekünk azt, hogyan kell a teheneket fejni, de vendégül is láttak bennünket. A bográcsban főtt birkapörkölt, nagyon finom volt. Soha nem ettem ehhez hasonlót, érdekes, hogy bográcsoztunk és belecsöppentünk az ilyen életbe. Szokatlan volt számunkra, de azért jöttünk ide, hogy megismerjük más emberek életét kultúráját. Skizlár Melinda Budapestről érkezett. – Aratást még csak az autópálya mellett láttam, ezért nekem is különleges élmény az, hogyan vágják le a gabonát.

Huszonkét nemzet kétszázhetven diákja vesz részt a programban. Az elmúlt hetet Horvátországban töltötték. Az volt a kezdő állomás, ott volt a nyitórendezvény. Most a kelet-európai régióban, több városban zajlik ugyan ez a projekt. Délelőtt dolgoznak, délután sportolnak, táncolnak, kézműves foglalkozást tartanak, főznek, próbálják megismerni egymás kultúráját a fiatalok. Magda mesélt arról is, hogy milyen volt Horvátországban. – Ez a két hét a Világra nyitott ember program keretében zajlik. Azért jöttünk ide, hogy segítsünk olyan embereknek, akik másképpen élnek, illetve a társadalom szélére kerültek. A világon minden helyről vannak gyerekek, olyan országokból is érkeztek fiatalok, ahol nehéz időket élnek az emberek. Jó volt találkozni velük, sokat megtudtunk tőlük olyan dolgokról is, amit a híradókban nem közölnek. Ez alatt az idő alatt azt próbálják megmutatni nekünk, hogyan tudunk változtatni a világon a cselekvéseinken keresztül. Cery, aki Kaliforniából, pontosabban San Joseból érkezett, így vélekedett. – Az első héten megtanultuk azt, hogyan lehet változtatni a világon. Itt Magyarországon a tanultakat tettekre váltjuk és cselekedni szeretnénk. Horvátországban különböző kapcsolatok jöttek létre, más országok fiataljaival. Reméljük, hogy ide is el tudtuk hozni az egységet. A nehéz helyzetben lévő fiatalokkal arról beszéltünk, hogyan lehet békét teremteni a világban. Reménykedünk abban, hogy az egész világon béke lesz!

Michael, aki szintén Chicagoból érkezett, a következőképpen foglalta össze mondanivalóját. – Ennek a tábornak a mottója a fej, kéz, és a szív, ami azt jelenti, hogy elgondolkodunk a problémákról, tudomásul vesszük, cselekszünk, nyitott szívvel megyünk tovább és befogadjuk az új tapasztalatokat.