1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Nagy kihívás, hogy nulláról indulnak

Tizenkét fővel önkéntes tűzoltó egyesület alakult Nyárlőrincen. Az egyesület megválasztotta a tisztségviselőket is.

Kecskeméttől húsz perces vonulási körzeten kívül esik a község. Terület felosztási szempontból Nyárlőrincre a kecskeméti hivatásos tűzoltók vonulnak. Akár harminc perc is lehet az egység kivonulása a megyeszékhelyről, addig viszont nagyon sok minden történhet egy tűzeset kapcsán. A tiszakécskei önkormányzati tűzoltók Nyárjasig látják el a feladatukat.

Mivel Lakiteleken önkéntes tűzoltóként tevékenykedem, megkeresett polgármester úr, hogy létre tudnánk-e a mi településünkön is egy egyesületet hozni – meséli Balla István, akit parancsnoknak választottak. Elmondtam, hogy milyen feltételek: autó, felszerelés, szertár szükséges ahhoz, hogy működőképes legyen az egyesület. Azt kértem még, hogy beszéljék meg a képviselő-testülettel is. Mivel mindenki rábólintott, így tizenkét fővel megalakultunk. Jelen pillanatban ketten rendelkezünk tűzoltó vizsgával, én és Gábor fiam, aki a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek a parancsnoka. Mivel egyesületeknél lehet kettős tagság, így ő vonulhat velünk is és a lakitelekiekkel is. Csak remélni lehet, hogy nem lesz egyszerre mind a két helyen tűz. Az elkövetkezendő időszak a kiképzésről fog szólni. Fel kell készíteni a tagokat az alapkiképzésre, ami negyven órából áll. Utána kisgépekből (láncfűrész, feszítővágó, áramfejlesztő) kell típusvizsgát tenni. Nyárlőrinc térségében húsz-huszonöt riasztás van évente. Ennek nyolcvan százaléka műszaki mentés, vagyis balesethez való vonulás, a többi a tűzesethez.

A megyei tűzoltó szövetség ígéretet tett arra, hogy szerez autót. Addig, ha levizsgázott a csapat, akkor az én Ford Transitomra lehet feltenni egy tűzoltóság feliratot, és azzal is kimehetünk majd a káresetekhez. Egy balesetnél porral oltóval, szerszámokkal tudjuk biztosítani, hogy a jármű ne gyulladjon ki. Egyelőre a művelődési ház színpad mögötti egyik öltözőjét kaptuk meg a felszerelések tárolására. A megyei tűzoltóság azt kérte az egyesületektől, hogy akinek van felesleges felszerelése, az juttassa el hozzánk. Mi is folytatjuk a gyűjtögetéseket, figyeljük a pályázatokat, és várjuk a cégek támogatását. Nehéz, hogy teljesen a nulláról indulunk, de ez a kihívás – mondta Balla István.