1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 18 °C
  4. |

Holland ember sertés felajánlása

Hagyománnyá vált Szentkirályon, hogy ilyenkor karácsony előtt levágják a falu disznóját, amiből mindenki csemegézhet. Ezúttal egy 230 kilós mangalica volt az áldozat.

 

Mindössze három éve él a településen Martir Irving, aki a Karib-tengeri Curacao-ból származik. A sziget, a holland királyság alkotmányos része, mindössze 153 ezren lakják. Azt szinte senki sem tudja, hogy az évi átlag huszonöt fokos hőmérsékletű területről miért jött Magyarországra, pontosabban Szentkirályra Irving, de jól érzi magát a községben. A nyelvet is jól beszéli, megérteti magát a település lakóival. Már az elmúlt évben is ő ajánlotta fel a saját gazdaságából származó disznót. Ragaszkodott hozzá, hogy ezúttal is tőle vigyék el. Amint azt elmondta, ez a mangalica, amit felajánlott, nem látott tápot. Tréfásan meg is jegyezték a szentkirályiak, biztosan vak volt.

A főböllér ezúttal is László Benjamin volt, keze alá viszont többen is dolgoztak, valamennyien kipróbált böllérek. Így aztán a szombaton reggel leszúrt disznó nyolc órára már darabolókra volt szedve. Egy részéből hurka, más részéből kolbász készült, de húst és töpörtőt is sütöttek. Dél után két órakor megterített asztalt várta a helyieket. Mindenkinek jutott Irving felajánlásából.