1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Jövőre elkezdődhet a 44-es építése

Már jövőre elkezdődhet az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelektől Tiszakürtig tartó szakaszának az építése. Ezt azon a közmeghallgatáson jelentették be, amit Szentkirályon tartottak.

Polgármesterek, jegyzők, hivatali dolgozók, valamint a nyomvonallal érintett területek gazdái vettek részt azon a megbeszélésen, amit a művelődési házban tartottak, csütörtökön délelőtt. Az M44-es gyorsforgalmi autóúttal kapcsolatos közeghallgatásra került sor a Kecskemét-Tiszakürt közötti szakasz és kapcsolódó építményeinek építésével kapcsolatban. Csicsely Gábor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetője és munkatársai arról számoltak be, hogy milyen intézkedések várhatók a 44-es gyorsforgalmi út megépítésével kapcsolatban, az elkövetkezendő időben. Csicsely Gábor bejelentette, hogy a Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz kivitelezési munkái már jövőre elkezdődhetnek. Ezzel csak nem egy időben a Lakitelek-Tiszakürt közötti szakasz munkálatait is elkezdik. A jelenlegi tiszaugi hídtól északra, kilencszáz méter távolságra fog megépülni az új híd, amelyen a közúti forgalom halad majd osztott pályán kétszer két sávban. Addig, míg nem indul meg a kivitelezés, a gazdák használhatják földjeiket. Némi változás is lesz a Lakitelek-Szentkirály közötti részen, mert természetvédelmi terület miatt mintegy négy kilométeres szakaszon, módosítani kellett a nyomvonalat.

A megépülő út mind két oldalán párhuzamosan földút is lesz majd, két-három kilométerenként pedig átjárók, hogy a gazdák tudjanak közlekedni. A jelenlévők több kérdést is feltettek a szakembereknek. Érdekelte őket az, hogy milyen áron vásárolják meg majd tőlük földjeiket. Csicsely Gábor válaszában elmondta, hogy az adásvételi árak korrektek lesznek, mert az a céljuk, hogy megegyezzenek a tulajdonosokkal. Csak a szükséges minimum területeket fogják megvásárolni. Elhangzott az is, hogy a gyorsforgalmi út mellett, ötven méter távolságban nem lehet huzamos emberi tartózkodásra szolgáló épület. Az M44 gyorsforgalmi útépítését a Kormány – egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások közé sorolta, ezzel is egyszerűsítve és gyorsítva az engedélyezési eljárás menetét. A közmeghallgatás befejeztével személyes észrevételeiket, kéréseiket is elmondhatták a földtulajdonosok a szakembereknek, akik megfelelő választ adtak felvetett kérdéseikre.