1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Negyed százados a magyar-lengyel barátság

A tiszakécskei Lengyel-Magyar Barátság Alapítvány huszonöt évvel ezelőtt alakult. A jubileum alkalmából ünnepi gálaműsort rendeztek az Arany János Művelődési Központban.

 

A rendezvényen ott volt Kovács Ernő, megyei kormánymegbízott, Tóth János polgármester, Kovács Miklós az alapítvány elnöke és természetesen a poznani Piroska Táncegyüttes tagjai, akikkel negyed százada tart a barátság, valamint az Oroszországból érkezett yakutski fellépők. A lengyel vendégek nevében Romualda Nyemcsal asszony, a poznani iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és nyitotta meg a gálaestet. A Piroska Magyar Ének és Táncegyüttes 1979-ben alakult Poznanban egy lakótelepi általános iskolában. Alapítója Halina Pacanowska-Wisniewska tanárnő, aki a mai napig is az együttes művészeti vezetője, koreográfusa. Az együttes a nevét a Balaton menti Zamárdi csárdájáról kapta. Az együttes egyik alapvető célja Lengyelországban a magyar folklór hagyományainak népszerűsítése, főleg az iskolás gyerekek körében és a művészeti kapcsolatok ápolása más magyar együttesekkel. Jelenleg harminc tagja van az együttesnek, specialitásuk a magyar néptáncok és énekek. Lengyelországban és Magyarországon is számos versenyen és fesztiválon vettek már részt. Az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozón Kecskeméten 1993-tól rendszeresen fellépnek. Az esten polonéz, krakowják, Felső-Tisza vidéki, moldvai, székelyföldi, új ritmusban és egy fantázia táncot mutattak be. A lengyel táncosokon kívül fellépett a helyi Nagy Tisza néptánc csoport, a Tubarózsa Citerazenekar, a Tiszavirág néptánc csoport, és a Dűvő Citerazenekar.

A kelet-szibériai Yakutsk városából, a Léna folyó partjáról három művészeti csoport érkezett Tiszakécskére, akik jakút dorombzenét játszottak. A doromb yakútski legfontosabb hangszere, nemzeti jelképe, nemcsak színpadi műsorok kelléke, hanem a mindennapi élet és a rituális események kísérője is. Az Agniya Zhirkova vezetésével alakult Etigen együttes nemzedékről nemzedékre öröklődő tradicionális dorombzenét adott elő. A formáció számos rangos díjat nyert már Oroszországban, Kínában és Európában is. A Dygyn együttes tagjai szólóban és közösen mutatták be hagyományos és modern jakút dorombtechnikákat. Az Eyeer együttes főként improvizatív darabokat játszott, zenéjükben az északi ember megpróbáltatásai elevenedtek meg.

Az ünnepi gálaest befejezéseként Kovács Miklós az alapítvány elnöke mondta el köszöntő szavait.