1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Emlékezni akarnak az értékeikre

Értékmentő emlékezet címmel jelent meg az a könyv, amely Lakitelek értékeit mutatja be száznegyven oldalon keresztül.

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából könyvbemutatóval egybekötött kiállítást tartottak a település értékeiből a művelődési házban. A kiadvány a helyi Értéktár bizottság másfél éves munkáját mutatja be. A bizottság hét tagú, öt tagja állandó, két tagja pedig a mindenkori polgármester és a humán bizottság elnöke. Rajtuk kívül még többen segítik a bizottság munkáját. Amint azt Lendvainé dr. Erki Mária a bizottság elnöke a könyv bemutatóján elmondta, alapgondolatuk az, hogy Lakiteleknek csak akkor van jövője, ha múltját és jelenét ápolja, ismeri és továbbadja. A helyi értékeket akarják felkutatni, számba venni meghatározott kategóriák szerint. A könyvben ötvenkilenc nyilvántartásba vett helyi érték szerepel. Köztük vannak szellemi és kulturális örökségek, sport, ipari és műszaki megoldások.

A bemutató alkalmával Lezsák Sándor az Országgyűlés elnöke, akinek közéleti és irodalmi tevékenysége is szerepel a helyi értékek között, a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Himnusz jelentőségéről beszélt. Harmatos Áronné nyugalmazott iskolaigazgató, a kiadvány szerkesztője elmondta, milyen sok munkával járt, és milyen sokan dolgoztak azért, hogy a könyv megjelenhessen. Ezt követően Lendvainé dr. Erki Máriával együtt felolvasták, hogy kik, és mik szerepelnek az Értékmentő emlékezetben.

Nem csak a könyv bemutatása, de kiállítás is szerepelt a programban. Azoknak a munkáit láthatták az érdeklődők, akik Lakitelek értékei között szerepelnek. A tárlatot Olajos István iskolaigazgató nyitotta meg. Az esten szerepelt a Lakiteleki Népdalkör, Buda Ádám Tinódi-díjas énekmondó, a Kösöntyű Néptánccsoport, akik szintén tagjai a település értékeinek, valamint Erki Tibor, aki Lezsák Sándor egy korai versét szavalta el.

A jelenlévők a kiállítás megtekintése után átvehették a könyvet. A bizottság ugyanis olyan ötlettel állt elő, hogy valamennyi lakiteleki család kapja meg az Értékmentő emlékezet című kiadványt. Az elkövetkezendő napokban, a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet tagjai, minden családhoz bekopogtatnak majd, hogy átadják a könyvet.

A bemutatón elhangzott az is, hogy a helyi értékek felkutatása nem fejeződött be. Több helyi érték vár arra, hogy felvegyék a nyilvántartott helyi értékek közé.