1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Sokan nézték a marhák és bivalyok hajtását

Igazi turistacsalogató lett a szürkemarhák áthajtása a tiszaugi hídon. Ezúttal már több százan voltak kíváncsiak az állatok átkelésére.

 

Már nem csak a bennfentesek tudják, hogy mikor vonulnak át a bivalyok és a szürkemarhák a hídon, hanem az internetre is feltették. Ezért lehetett az, hogy gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősebb, több százan voltak kíváncsiak az állatok vonulására. Sokak kezében ott volt a kamera, vagy a fényképezőgép, hogy megörökítsék az áthaladást. Tény és való, nem mindig lehet látni közel ötszáz állatot egy hídon közlekedni. Földvári László tiszaugi gazda évek óta foglalkozik szürkemarhákal és bivalyokkal. Az állománya évről évre nőtt és mostanra már megközelítette az ötszázat. Ilyen nagy létszámú állat nagyon sokat eszik. Éppen ezért tavasztól őszig legelnek. Addig, míg korábban Bokros határába hajtották el tavasszal az állatokat, ebben az évben csak Tiszaalpárig mentek. Ott legeltek, természetesen emberi felügyelet mellett.

Amint azt Földvári László elmondta, most már szükséges volt a téli szálláshelyükre visszahajtani a marhákat és bivalyokat, mert elfogyott a legelő. A hajtás több órás folyamat, ami komoly szervezést igényel. A 44-es főúton a tiszaugi hídon kell átmenniük, amihez különböző engedélyeket szükséges beszerezni. A mostani hajtás a pénteki nagy köd miatt el is maradhatott volna, de szerencsére szombaton kellő időben felszállt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy a hajtás megvalósuljon. A hajtók között voltak olyanok is, a gulyások mellett, akik önként vállalkoztak arra, hogy segédkeznek. Aki nem vett még részt ilyen akcióban, az nem tudja, hogy ha elindul a gulya, akkor nehéz megállítani. Szerencsére voltak gyors lábú hajtók és a megindult, vagy elkóborolt állatokat meg tudták állítani, vagy vissza tudták hajtani a csordába. A hídnál már voltak olyanok, akik órák óta várták, hogy mikor jönnek az állatok. Az áthaladás idejére természetesen teljes szélességben lezárták a főutat. Az autósok türelmesen várakoztak. Az állatok lépéstől csak úgy rengett a híd. Mintegy húsz perc alatt átértek. Földvári László megnyugodott, probléma nélkül sikerült a hajtás. Az állatok most már a téli szállásukon vannak. Legközelebb majd tavasszal fogják kihajtani őket a legelőre.