1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Szent Mihály napi főzés és szalonnasütés

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a művelődési ház előtti parkban rendezték meg Lakiteleken a Szent Mihály napi rendezvényt. Az esemény alkalmával főzőversenyt is hirdettek.

 

Az időjárás nem igazán kedvezett a rendezvények, de szerencsére délutánra elállt az eső, így semmi akadálya nem volt annak, hogy a beígért programok teljesüljenek. A parkban rotyogtak a bográcsokban az ételek, sőt már nem is sok hiányzott ahhoz, hogy kész legyen, mikor a helyi önkéntes tűzoltózenekar elfoglalta a helyét. Közel egy órás koncertet adtak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire tetszett a hallgatóságnak, mint az, hogy háromszor is visszatapsolták őket. Néhány szám alkalmával pedig a közönség is énekelte a dalokat.

Addig, míg tartott a koncert, a Laki Gazda Kft. munkatársai a szalonnasütő helyen meggyújtották a tüzet, hogy parázs legyen, mire befejezik a zenészek a muzsikálást. A koncert után kihirdették a főzőverseny eredményét. A három tagból: Tóthné Balla Mária, Balla István és ifj. Kecskés István álló zsűri véleményezte a főzők teljesítményét. Ez alapján, első helyen végzett a Zérci Sándor által készített babgulyás, második lett Szél Zoltán és Szijj János birkapörköltje, a harmadik pedig Szűcs Ferenc vaddisznó pörköltje. Az okleveleket és a díjakat Tóthné Balla Mária és Zobokiné Kiss Anita polgármester asszony adta át.

A szalonnasütést már sokan várták. Az önkormányzat szalonnát, kenyeret és lilahagymát biztosított azoknak, akik sütni akartak. Mivel már a fa nagy része elégett, és parázs lett, mindenki feltűzhette nyársára a szalonnát és a tűz fölé tehette. A bográcsos ételekre is voltak jelentkezők. Addig míg, folyt az evés és a sütés, Galgóczy Zsolt jóvoltából kellemes retró zene szólt. A vacsora elfogyasztása után az asztalok mellett beszélgetésekkel telt el az este.