1. 2024.07.22. hétfő, Magdolna
  2. |
  3. 29 °C
  4. |

Neked való kedvenc-e az ausztrál pásztorkutya?

Bár minden kutya külön egyéniség, a genetikát azért nem lehet meghazudtolni, hiszen az állat jellemére kihat a fajtája is. Ezért is fontos előre utánajárni annak, hogy a kiszemelt eb vajon mennyire illik az életstílusodhoz, körülményeidhez, hiszen a cél végső soron az, hogy egy olyan hű négylábú társad legyen, aki jól érzi magát melletted.

 

Cikkünkben pedig annak járunk utána, hogy az ausztrál pásztorkutya számára milyen a tökéletes gazdi. Tarts velünk!

Minőségi étrend

Na jó, ez egy kicsit kakukktojás, hiszen minden kutyára igaz, hogy oda kell figyelni az eledel minőségére. A Kutyakajas.hu Webáruház Purina Dog Chow tápjai azonban remek választásnak bizonyulnak, hiszen nemcsak szuper összetevőkből állnak, hanem még ár-érték arányban is kiemelkedőek.

S hogy mit érdemes tudni a fajta etetési szokásairól? Nos, ausztrál birkaterelő barátunk bizony hatalmas mozgásigénnyel bír, így számára a magas fehérjetartalmú eleség az ideális, hiszen az izmainak valahonnan biztosítani kell a megfelelő energiát. Az is fontos, hogy állati eredetű fehérjeforrásokat kapjon, egy ilyen izgága kutyust nem szabad vegán étrenden tartani!

A hús mellett a gabonák mennyisége minimális legyen, a vitaminokról és ásványi anyagokról viszont nem szabad megfeledkezni.

Fizikai aktivitás

A pásztorkutyákra alapvetően jellemző, hogy ők nem azok a kanapén lustálkodós fajták. Nekik a vérükben van a nyáj terelése, a terület rendszeres bejárása és ellenőrzése, a ragadozók elüldözése, azaz sok-sok olyan feladat, amihez szaladni kell.

Ennélfogva ez a fajta hatalmas mozgásigénnyel bír, amit ha nem tud kielégíteni, akkor frusztrált lesz és unatkozni fog, felesleges energiáit pedig jó eséllyel rongálással fogja majd levezetni. Reszkessetek bútorok, virágágyások és cipők!

A fentiek ismeretében tehát csakkor akkor gondolkodj egy ilyen kutyus befogadásán, ha te magad is az aktív, sportos életforma híve vagy. Így viszont lesz egy tökéletes edzőtársad, aki mindig lelkesen elkísér túrázni, futni, és még a kutyás sportokban is remekelni fog.

Ha viszont olyan társat keresel, aki békésen szundikál egész nap a lakásban, és megelégszik napi 2-3 rövid sétával a környéken, akkor az ausztrál pásztorkutya nem lesz jó választás számodra.

Tapasztalt gazdik

Ennek a fajtának nemcsak a mozgásigénye nagy, hanem mellé okos, ugyanakkor meglehetősen makacs is. Elég meredek kombináció, igaz? Nem tagadjuk, egy ilyen eb nevelése bizony nem egyszerű feladat, ezért tapasztalatlan, első kutyás gazdiknak nem is ajánljuk, hogy próbálkozzanak vele.

Megfelelő neveléssel viszont megcsillogtatja az intelligenciáját, hiszen gyorsan tanul, a feladatokat lelkesen hajtja végre, imádja a fizikai és mentális kihívásokat. Viszont muszáj következetesnek lenni és erős kézzel irányítani, különben hamar a gazdája fejére nőhet, és akkor bizony kő kövön nem marad. Még ha van is tapasztalatod a kutyanevelés terén, akkor is ajánlott felkeresni egy kutyaiskolát kedvenceddel.