1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Közlemény a magyar-szerb határ lezárására vonatkozó kormányzati döntésről

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Rideg László 2015. június 18-i sajtótájékoztatóján üdvözölte a magyar-szerb határ lezárására vonatkozó kormányzati döntést.

Elmondta, hogy a térségben 2011 óta gyorsuló ütemben folyamatosan növekszik a bevándorlók száma, és idén eddig már többen lépték át a határt, mint tavaly egész évben. A menekültkérelmezők jellemzően afgán, pakisztáni és iraki migránsok, azonban az utóbbi időszakban megnövekedett az afrikai térségből érkezők száma. Gyakori az olyan migránsok elfogása is, akikkel szemben korábban a szerb hatóságok illegális beutazás és tartózkodás miatt már eljártak, de kitoloncolásuk (Macedónia irányába történő visszaadásuk vagy hazautaztatásuk) nem volt sikeres.Jelenleg kijelenthető, hogy a nyugat-balkáni régióban tartózkodó illegális migránsok döntő többsége Magyarországon, azon belül a szerb-magyar államhatáron keresztül kíván eljutni az Európai Unióba. Az érintett 175 kilométer hosszú határszakaszból 113 kilométer található Bács-Kiskun megye területén.

A megye lakosságát aggodalommal tölti el a kialakult helyzet, hallják és tapasztalják, hogy egyre több megélhetési bevándorló érkezik. Tartanak tőle, hogy növekvő számú bevándorlóból egyre többen maradnak itt, akiknek a sorsa bizonytalan. Egyre többen kérdezik, hogy az itt maradók milyen munkát fognak kapni? Sokan félnek attól, hogy ők vagy családtagjuk elveszítheti a munkáját. Ha pedig nem jutnak munkához a bevándorlók, akkor miből fognak megélni? Sajnos a tapasztalatok szerint ilyenkor növekszik a bűnözés is. Jogos az emberek kérdése, hogy mit teszünk a probléma kezelése érdekében, mert tovább nem várhatunk. Cselekedni kell, és ezzel kapcsolatban a kormány felelős döntést hozott tegnap. Európa más országai is egyre szigorúbb lépéseket tesznek. Ausztria, Németország és Franciaország lezárja a belső határait a bevándorlók előtt. Ausztria és Németország 15 ezer bevándorló Magyarországra történő visszaküldéséről döntött. A hónap végig a 60 ezret is meghaladhatja a hazánkba érkező illegális bevándorlók száma, amelyet már nem leszünk képesek befogadni.