1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Erdélyben jártak a szenkirályi diákok

A szentkirályi általános iskola hetedik osztályos tanulói egy pályázat eredményeként három napot tölthettek délnyugat Erdélyben. Felkeresték több város nevezetességeit. Közös programokban vettek részt fiatalokkal, megismerkedtek az ott élő magyarok értékeivel, hagyományaival.

 

A tanulmányi kiránduláson tananyagtartalmakat dolgoztak fel élményszerűen, a történelmi helyszíneken.

A Határtalanul! elnevezésű program 2010 óta működik. Célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Mi is beadtuk pályázatunkat az elmúlt évben, és 540 ezer forintot nyertünk, amit útiköltségre és szállásra költhettünk el – mondta Lórné Molnár Tünde hetedikesek osztályfőnök. Tizenhét diákkal és két kísérő pedagógussal Erdélybe utaztunk, ahol tettünk egy körutat. Jártunk több városban (Nagyvárad, Gyulafehérvár, Arad, Kolozsvár), de kisebb településeket is meglátogattunk. Az elnyert pályázat nem azt jelentette, hogy csak kirándultunk, hanem azt is, hogy különböző feladatokat kellett teljesíteni.

Többek között meglátogattuk Gyulafehérváron Hunyadi János síremléket és meg is koszorúztuk, Aradon megemlékeztünk a vértanúkról. Kolozsváron a házsongárdi temetőben felkerestük Dsida Jenő és Apáczai Csere János sírját, ahol kis előadást tartottunk. Déva váránál pedig eljátszottuk a ballada történetét.

Ez a kirándulás azért is volt jó, mert nem csak egyszeri látogatás volt különböző történelmi helyekre, hanem annál jóval több. A gyerekek biztosan emlékezni fognak arra, amit ott láttak, mert arról be is kellett számolniuk.

A három napról három csoportban mondhatták el véleményüket a hazautazás után. Az egyik csoport, élménybeszámolót írt, a másik PowerPoint formájában készítette el ugyan ezt, míg a harmadik videó klipet készített a képekből.

Úgy gondolom, hogy a Határtalanul! program keretében tett erdélyi kirándulás elérte célját.