1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Nem vadra, csak korongra lőttek a vadászok

Hagyományőrző Barátság Kupa korong lövész versenyt rendeztek Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyei vadászai között.

 

2009-ben született meg az a gondolat, hogy két megye vadászai koronglövészeten mérjék össze tudásukat. Azóta tavasszal és ősszel találkoznak egymással. Az egyik versenyt Tiszakécskén Fésűs Sándor vadászmester magán lőterén, a másikat Abádszalókon bonyolítják le. – Általában háromtusa versenyeket rendezünk, két korongvadász és egy toronykakas pályán –mondta Fésűs Sándor a verseny főszervezője. A korongvadász pálya azt jelenti, hogy az összes repülő illetve futó, apróvad fajokat utánzó korongokra lőnek a vadászok. Egy pályán összesen huszonötre. Ahány hibát követ el a versenyző, annyival kevesebb a pontszáma. A toronykakas pálya a magasan repülő fácánkakast utánzó koronglövészet. Ott is huszonöt korongra lehetett lőni. A korongvadász pályán az egyes korongokra rá lehet lőni mind a két csövet, tehát dublézhat a versenyző. A toronykakasnál viszont egy egy-egy korongra csak egy lövést lehetett leadni. A két korongvadász pálya között az a különbség, hogy más a korongra lövő távolsága, a röppirány, és más szituációkból kell lőni a korongokat. Öt lőállás van, minden lőállásnál öt korongot dobnak ki a versenyzőknek. Egyes korongokból van három egy lőálláson, utána dublé következik. Ott először az egyik korongot dobja ki a gép, majd a lövés hangjára indít a másik gép. Ez általában kombinált lövés szokott lenni, vagyis, az első az a repülő vadat utánozza, a második pedig egy futó nyulat.

Természetesen a versenyeken sportfegyverekkel lőnek a vadászok. Ezek nem olyanok, mint amit a vadászatok alkalmával használnak. Az utóbbi időben csak ritkán fordult az elő, hogy valaki mind a hetvenöt korongot le tudja lőni. A megyei versenyzők közül a legsikeresebb és legeredményesebb a soltvadkerti Zöldág János. A régió versenyei közül ő nyerte a legtöbbet. Az elmúlt évben első alkalommal sikerült megoldani azt, hogy megyei válogatottat tudtak delegálni Galgamácsára európai korong viadalra. Akkor hatodik helyezést értek el, így ebben az évben is részt vehetnek a versenyen. Az idei csapat tagjai: Zöldág János, Fehér Péter (Ballószög), és Szarka József (Kiskunfélegyháza).

A Barátság Kupán az eredményt úgy állapítják meg, hogy a kisebb létszámot felvonultató megyéhez igazítják a nagyobb létszámot felvonultató megyét. Ez akkor igazán érdekes, amikor az egyik megyének a létszáma nem éri el a húsz főt. Ekkora lehet ugyanis a maximálisan a megyék létszáma, ami beszámít az eredménybe. Az a megye jár jobban, amelyik ennél nagyobb létszámmal vesz részt a versenyben, mert többől ki lehet választani azokat a versenyzőket, akik jobban lőttek. Sajnálatos módon a Szolnok megyeiek mindig többen vannak, mint a Bács megyeiek. A verseny szabály szerint az a megye, amelyik egymás után háromszor elnyeri a kupát, az örökre megtarthatja. Ezúttal a szolnokiak 1089–1047 arányban bizonyultak jobbnak, így ők vihették haza a kupát. És mivel már ez volt a harmadik alkalom, meg is tarthatták. Egyéni eredmények, nők: 1. Köteles Petra 36 találat, 2. Dávid Réka 32 (mind kettő Bács megye). Férfiak szenior: 1. Kalmár József 72, 2. Kasuba András 69 (mind kettő Szolnok megye), 3. Zöldág János 68 (Bács). Veterán: 1. Szabó Gyula 65 (Szolnok), 2. Kovács Ignácz 65 (Bács), 3. Pásztor András (Szolnok). A helyezések sorrendjét szétlövéssel döntötték el. Vendég kategória: 1. Molnár Ferenc 69 (Heves), 2. Ifj. Lassú István 67 (Heves), 3. Bálint Béla 65 (Békés). Veterán: 1. Bernáth József 65, 2. Szabó József 65, 3. Hajdú József 64 (mind három Békés megye). A legidősebb versenyző a 69 éves Szurovecz István volt, a legfiatalabb pedig a 19 éves Anka Levente (mind kettő Bács megye).