1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

A vidékfejlesztésről tárgyaltak

Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” címmel konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A fórumra a településvezetőket és azokat a szakembereket hívták meg, akik érintettek a témában.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége minden megyében szemináriumot szervez, azzal a céllal, hogy segítse a polgármesterek munkáját. Ez volt már a hatodik alkalom, amikor a településvezetők tájékoztatást kaptak az elkövetkezendő feladatokról. A Bács-Kiskun megyei konferenciát Szentkirályon tartották, ahol a közmunkára és a vidékfejlesztésre helyezték a fő hangsúlyt. A jelenlévőket Kutasi Ferenc alpolgármester köszöntötte, aki bemutatta településüket a fórum résztvevőinek. – A vidékfejlesztés sok tekintetben a közmunkával is összeköthető – mondta dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke. 2020-ig meg nyílnak az alapok, amiből lehet építkezni. Erős és hatékony önkormányzatok nélkül azonban a vidékfejlesztés nem képzelhető el. A polgármestereknek felkészülteknek kell lenni abban, hogy a lehetőségeket minél jobban ki tudják használni. Ez egy fajta lehetőség is arra, hogy meglendüljön a magyar gazdaság, amennyiben hatékonyan kerülnek felhasználásra a források. Más célja is van a mostani találkozásunknak – tette hozzá Gémesi György. A feladat finanszírozások sajnos nem tökéletesek. Kis településeken nagyon nehéz a kötelező feladatokat ellátni, árbevételek nincsenek, az állam pedig nem finanszírozza teljes mértékben a kötelező feladatok ellátását. Ahol pedig van saját bevétel, ott pedig azért nem finanszírozza az állam a kötelező feladatok ellátását. Ezért nem politikai, de feladat és forrásmegosztó viták vannak a kormány és az önkormányzatok között.

A konzultációk során olyan, a vidék Magyarországát leginkább foglalkoztató témák kerültek terítékre, mint az új vidékfejlesztési program, a Közös Agrárpolitika első éve, az agrártámogatások új rendszere, az önkormányzatok jelenlegi helyzete és jövőképe, az aktuális vidékfejlesztési pályázatok, a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségek, a helyi készítésű termékek, a fenntartható településüzemeltetés, a megújuló energiaforrások alkalmazása, illetve az önellátás és az öngondoskodás. Az előadók között szerepeltek az érintett minisztériumok és államtitkárságok képviselői, illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referensei is, akik válaszoltak a felmerülő kérdésekre.