1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Óvodások a Víz-világnapi eseményen

Három település óvodájának kilenc csoportja vett részt a Víz-világnapi rendezvényen, amit ezúttal Tiszaugon, a Holt-Tisza partján rendezett meg a helyi óvoda.

 

A lakiteleki Szivárvány Óvodának két tagintézménye is van, az egyik Nyárlőrincen, a másik Tiszaugon működik. Bizonyos programokat együtt szoktak megünnepelni. A Víz-világnapjának lebonyolítását ezúttal Tiszaug vállalta magára. A gyerekek és az óvó nénik a Holt-Tisza partján gyülekeztek, hogy részt vegyenek a programokban. A csoportoknak kilenc feladatot kellett teljesíteni. A „belépő” egy PET palackokból készült tutaj elkészítése volt, amit otthon a csoportokban valósíthattak meg a gyerekek az óvó nénikkel közösen. A helyszínen pedig kilenc különböző „akadályokat” kellett leküzdeniük. Puzzle játék keretében ki kellett rakniuk Tiszaug címerét. A feltételezett feladat az volt, hogy a kirándulók szemetet (papírt, poharat, PET palackot) szórtak szét, amit össze kellett szedni, amihez természetesen tisztasági kesztyűt is kaptak. A vizes feladatnál egyik helyről akadályokon keresztül kellett áthordani a vizet pohárban és merőkanálban. A memória kártyás állomás is vízzel kapcsolatos volt, csak úgy, mint a totó, ahol 13+1 kérdésre kellett a gyerekeknek válaszolni. A kakukktojásos feladatnál, valami nem oda illőt kellett találni. Természetesen horgászni is lehetett több változatban. A vízzel kapcsolatos rajzos tájkép készítésénél az egész csoportnak össze kellett dugni a fejét, hogy mit vessenek papírra. Persze nem csak rajzolhattak, ragaszthattak, de vághattak is. Ki lehetett próbálni a parton a kenut, és a mentőmellényt, és találós kérdésekre is kellett válaszolni. A gyerekek forgó színpad szerűen mentek az állomásokról állomásokra. A csoportok mindenhol kaptak egy-egy betűt, amit egy üveg alakú papírra ragasztottak fel. Ebből az a szó jött ki, hogy tiszta víz, mert a földön az legfontosabb feladat, hogy legyen tiszta, iható víz.

Szerettünk volna megfelelő programot biztosítani a gyerekeknek, ezért a feladatok elvégzése után még játszhattak, barangolhattak a szabadidő központunkban, sőt még pónilovakat is megnézhettek a csoportok. Természetesen a gyerekek apró ajándékokat is kaptak a feladatok elvégzése után – mondta Kökény Lajosné óvónő, aki a főszervezője volt a Víz-világnapi eseményeknek.