1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Konferencia a szőlő és borágazatról

Sikeres volt az a szőlészeti, borászati és marketing konferencia, amit már tizenhatodik alkalommal rendeztek meg. A szakemberek sok értékes információval lettek gazdagabbak.

 

Minden évben a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, valamint a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete rendezi meg azt a konferenciát, amelynek ezúttal is a Lakitelek Népfőiskola adott helyett. A mostani tanácskozás azért is volt fontos, mert nagyon sok olyan változás fog történni az elkövetkezendő időszakban, ami miatt a tevékenységeket is át kell értékelni, mert megváltoznak a viszonyok. – Uniós költségvetésből jelentős források állnak majd az ágazat rendelkezésére azért, hogy több minden is megújításra, fejlesztésre, korszerűsítésre kerüljön –nyilatkozta Keresztes József a Kunsági Borvidék titkára. Kis Miklós vidékfejlesztési államtitkár részletesen beszámolt arról, hogy milyen lehetőségek állnak a szőlészek és borászok előtt. Felhívta a figyelmet arra, hogy erre folyamatosan készülni kell, mert ilyen lehetőség csak most lesz, és ha elszalasztjuk, akkor lehet, hogy a jövőnket is ezzel együtt meghatározzuk. A szőlőtelepítéssel kapcsolatos tevékenységet átalakítják. 2016-tól, az eddigitől eltérő, teljesen új rendszer fog életbe lépni, amely kötődik az adott szőlőbirtokhoz, Természetesen a területek egy százalékáig lesz lehetőség bővítésre, de csak az fog tudni új ültetvényt létesíteni, aki a meglévő ültetvényeit felszámolja, vagy az egy százalékból igényel. Ezek olyan változások, amit kommunikálni kell a szőlészekkel, borászokkal. Amennyiben erre nem készülnek fel, akkor azok a lehetőségek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki termőterületét megújítsa, nem lesznek meg, és megbénulhat a gazdasága. Értékeltük azt is, hogy 2004 óta honnan indultunk, hova jutottunk, és melyek azok a lehetőségek, amelyek a jövőnket szolgálják, mi az, ami korrekcióra szorul. Egy kicsit a finomhangolás időszaka is következik ültetvény és fajtaszerkezet, termelési volumen, ágazati struktúra tekintetében, ugyanis számos olyan kérdés van, ami kiigazításra szorul.

Keresztes József az eddigi tizenhat közül a legsikeresebbnek értékelte a mostani konferenciát. Nem csak a résztvevők tekintetében, de az előadók felkészültségét illetően is. A szakemberek megkóstolták az új fehér, rozé és vörös borokat is. A konferenciára meghívták Dúzsi Tamás szekszárdi borászt is, akit az elmúlt évben az év bortermelőjének választottak. A neves szakembert rozé királynak is nevezik, mert európai viszonylatban ő kapta eddig a legtöbb érmet rozé borai után. Dúzsi Tamással Dlusztus Imre a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke beszélgetett. A szekszárdi borász természetesen nem érkezett üres kézzel. Egy fehér, két rozé és négy vörös bort hozott kóstolásra. A két órás program keretében kikerekedett Dúzsi Tamás munkássága, és szakmájának sikere. Kiderült az is, hogy nem csak borászként kiváló, de a kultúrával is szoros kapcsolatban áll. Ennek eredményeként március 30-án, a kecskeméti kamaraszínházban, egy előadás keretében ő is bemutatkozik, mint előadó. A Jónás könyvéből mond részleteket, de a borait is megkóstolhatja majd a hallgatóság.