1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Lehűlés, havazás és szél várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól erős lehűlés várható az országban, hideg, szeles idő és több helyen havazás kíséretében.

A legtöbb hó a Dunántúl déli-délnyugati részén várható, ott 10-15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat, de akár ennél több is hullhat a térségben.

A jelenlegi számítások alapján másutt 10 centiméternél kevesebb hó eshet, a főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméter várható. Hétfőtől már csökken a felhőzet, a későbbi napok során inkább lokális hózáporok kialakulására van esély.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap -1 és -6 Celsius-fok között alakul, kedden és szerdán -6 és -11 Celsius-fok között várható, sőt a derült, havas területeken akár -15 Celsius-fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti +2 és -2 Celsius-fokról szerdára -2, -7 Celsius-fok közé csökken.

Vasárnap és hétfőn délelőtt viharos (45-70 kilométer/órás) lesz az északi, északkeleti szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást. Az útba indulók feltétlenül tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük, figyeljék közleményeket!