1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Tekerőlantosok találkoztak Tiszaalpáron

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozót, a hétvégén, ami egyben Mihály-napi vásár is volt.

 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kobzos Kiss Tamás és Borbély Mihály Kossuth-díjas zenész is. A tekerőlantos találkozók egyik főszervezője Szerényi Béla, aki Bársony Mihály zenei hagyatékának őrzője. Neki is köszönhető, hogy sok fiatal megismerhette a tekerőlantot, és meg tanultak rajta játszani. A mostani rendezvényen, közel húsz tekerős működött közre, az általános iskolástól, a nyugdíjasig. A programban a helyi óvodások iskolások, felnőttek és nyugdíjasok mellett fellépett Balla Tibor tekerőlantos a Népművészet Ifjú Mestere, Vass Lajos Díjas népzenész, és Zsíros Tímea budapesti énekes is. A Rézágyú zenekar az alföldi rezesbandák hagyományát mutatta be.

A tekerőlantos találkozók egyik legkedveltebb programja, amikor a gyerekek és felnőttek a tekerő hangjára szabadítják meg a kukoricát a csuhétól. Közben persze szól az ének is, amihez mindenki csatlakozhat. A Bársony Mihály Népdalkör névadójuk gyűjteményéből adott elő dalokat. Az első csokor végén Bársony Rózsa emlékezett édesapjára. Elmondta, hogy Mihály bácsi nem tudott énekelni, de minden dalnak tudta a szövegét. Azt vallotta, hogy a népdalok egyszerűen fogalmazzák meg érzéseinket, belénk ivódnak, formálnak minket. Kodály Zoltán szerint a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának. Ebben a megszerzésben, tovább éltetésben nagy segítség Szerényi Béla, aki Bársony Mihály hagyatékának ápolója, összefogója, és már tizenkettedik alkalommal a találkozó kézben tartója. Kobzos Kiss Tamás arról beszélt, hogy Bársony Mihály 2015-ben lenne száz éves, ezért azt az évet Bársony Mihály emlékévvé nyilvánította. Elmondta, hogy jövőre a tekerőlantos találkozón szeretnék felavatni Mihály bácsi szobrát. Ehhez erkölcsi és anyagi segítséget is felajánlott. A nap hátralévő részében a Tallabille és a Bokros zenekar tartott lemezbemutató koncertet. Majd a hagyományos fosztó bálon vehettek részt az érdeklődők. Vasárnap a Jó Tanács Katolikus Templomban, majd a Jézus Szíve Zárdatemplomban tekerős szentmisét tartottak. A két mise között megkoszorúzták Bársony Mihály sírját a tiszaújfalui temetőben.