1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Gyerekek, sugárcsővel és poroltóval

Tűzoltótáborban ismerkednek a lánglovagok munkájával általános iskolás gyerekek. Az egy hét alatt elméleti és gyakorlati oktatásban is részesülnek.

 

Első alkalommal szervezett tűzoltó tábort a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az egy hetes turnusra nem csak a településről, de Tiszakécskéről, Nyárlőrincről, de még Budapestről és Hódmezővásárhelyről is érkeztek általános iskolás tanulók. Először elméleti, majd gyakorlati oktatásban részesültek, majd pedig bemutathatják a tanultakat szüleiknek, barátaiknak.

– Összesen tizenkilencen vesznek részt a táborban, közülük két lány, a többi fiú – mondta Kis Nándor a helyi egyesület parancsnoka. A tábor megvalósítására pályázati pénzt nyertünk, de azt még ki kellett egészíteni. Az egy hét alatt minden olyan tudnivalóval lesznek gazdagabbak a gyerekek, amit egy alapvető tűzoltó tanfolyamon el lehet sajátítani. Csak az első nap volt gond a fegyelemmel, utána már tudták a rendet. Elmondtuk, hogy itt csapatban kell dolgozni és nem lehet egyénieskedni. Összesen négy rajt állítottunk össze, akiknek összehangoltan kell elvégezni a feladatokat. A foglalkozások reggel nyolc órakor kezdődnek és délután négy óráig tartanak. Délelőtt elméleti, gyakorlati oktatásban részesülnek és természetesen megtapasztalják azt is hogyan kell összeszerelni a tömlőket. Délután sport foglakozásokon vehetnek részt. Az itt tartózkodásuk alatt háromszori étkezésben (reggeli, ebéd, uzsonna) részesülnek. Minden gyerek kapott piros színű pólót is, amit a tábor ideje alatt viselniük kell. A tábort a tiszakécskei és a kiskunfélegyházi tűzoltóság is támogatja. Élesben is kipróbálhatták a gyerekek a sugárfecskendőt és poroltást. A tábor végén minden gyerek oklevelet kap arról, hogy részt vett a tűzoltótáborban. A munkában segítségemre volt Beregszászi Sándor, Balla István és Balla Gábor. Rajtuk kívül még öt felnőtt is hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen valósítsuk meg az első tűzoltótábort. Reméljük, hogy az elkövetkezendő évben is sikerül megszerveznünk a tábort – tette hozzá Kis Nándor.