1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Szentkirályon is együtt olvasnak

A Kecskeméti Katona József Könyvtár szövegértést fejlesztő programsorozatot indított el Bács-Kiskun megye könyvtáraiban 7-12 éves gyerekeknek és érettségivel nem rendelkező felnőtteknek: Olvassunk együtt! címmel. Szentkirály is csatlakozott ehhez a projekthez, mely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A programon belül 15 foglalkozást kell tartani, melyhez csatlakozik még egy bemeneti és egy kimeneti teszt is. A harmadik osztályból, a tanító nénivel egyeztetve nyolc tanulót választottak ki, akik hetente két alkalommal vesznek részt a könyvtárban tartott foglalkozásokon. Tóth-Baranyi Mariann könyvtáros a készen kapott tematika, és forgatókönyvek segítségével állítja össze az egyes órák anyagát, melyek a szövegértő olvasás különböző fejlesztési szintjeit fejlesztik. A kiválasztott szövegek kezdetben az értő olvasást emelik ki, az információk keresésének szintjén. Majd már az értelmező olvasást, különböző következtetések levonásával társítja. Ezt követi a bíráló, kritikai olvasás szintje, melyen véleményalkotás és értékelés is folyik. Ezután az alkotó, kreatív olvasás szintje következik, ahol a gyerekek kilépnek a szövegből, a fantázia szintjére.

A képzés tematikáját úgy állították össze, hogy az egyéntől kiindulva a családon, szűkebb hazánkon, Magyarországon keresztül eljuthassanak a mesék birodalmába, és Európába is. A kiválasztott szövegek, könyvek segítséget nyújtottak az önismereti beszélgetéshez, a társas és családi kapcsolatok megértéséhez. Szó volt egy kis illemtanról, az egészségről, ünnepeinkről, mai és rég elfeledett mesterségekről. A gyereke képzeletben utazást is tettek a mesék birodalmában, természeti környezetünkben. Barangoltak hazai és európai tájakon. Előttük áll még egy kis utazási 1x1 és betekintést nyerhetek a pénz világába is.

A pályázat keretében több új dokumentum, illetve foglalkozást segítő eszköz is a könyvtárba került. Jó lehetőséget nyújtott ez a program a résztvevő gyerekeknek, hogy játékos formában fejlesszék szövegértésüket. Új nyelvi játékokkal ismerkedhettek meg, és fejlődhetett kifejezőképességük is. Remélhetőleg a későbbiekben a tanítási órákon is észrevehető lesz ez a gyerekeknél, és olvasási kedvük is megnő majd!