1. 2024.04.17. szerda, Rudolf
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Iskolába hívogatták a lakiteleki óvodásokat

Régi hagyományokat elevenítenek fel évről-évre a lakiteleki iskolások, még pedig a Gergely-járást. Az első osztályosok hívogatják iskolába a nagycsoportos óvodásokat, akik már alig várják, hogy ők is átléphessék az intézmény kapuját.

 

A gergelyezést IV. Gergely pápa (827-844) vezette be, aki az iskolák és a diákok védőszentje volt. Nagy Szent Gergely (504-604 március 12.) tiszteletére, Gergely napon a falusi iskolás gyerekek házról-házra jártak, és dalokat, játékokat adtak elő. Céljuk az iskolába még nem járó gyerekek hívogatása és a tanítónak szánt ajándékok összegyűjtése volt. Akkoriban március 12-én kezdődött az iskola. A nagyobb diákok ünneplőbe öltöztek, kezükben szalagokkal feldíszített mogyorófapálcát tartottak, kalapjukhoz pedig virágot tűztek. A szülők tojással és süteménnyel ajándékozták meg a toborzókat, amit vasárnap együtt fogyasztottak el.

Ezt a régi hagyományt elevenítették fel most az első osztályosok, akik Boros Józsefné, Tábori Kálmánné és Váradi Erika tanítónők vezetésével kis műsort adtak elő az óvoda tornaszobájában. Énekükkel és jeleneteikkel iskolába hívogatták a nagycsoportosokat. Az első osztályosok Gergely ágat is hoztak magukkal, amire az iskolába készülő óvodások nevükkel ellátott szalagot tűztek fel. A leendő tanító nénik: Gulyásné Dantesz Ágnes, Pádár Erzsébet és Varga Sándorné is ott voltak, és már nagyon várják a gyerekeket, hogy szeptemberben elkezdhessék tanítani őket. Lakitelekről ötvenhárom, Tiszaugról pedig négy kisgyerek megy ősztől iskolába. Az óvodások üdítővel és apró süteménnyel kedveskedtek az első osztályosoknak.